Пловдив изпраща хор „Евмолпея“ на турне в Русия

Именитият девически хор „Евмолпея” стана първият български състав, избран от авторитетно международно жури за участие в Международния юношески фестивал на музикалното творчество „Земята – наш общ дом” в Екатеринбург – Русия. Фестивалът се провежда за 16-ти път от 1982 година насам, организиран от правителството на Свредловска област и от Урало-сибирската Федерация на асоциациите и клубовете на ЮНЕСКО, съобщи Дарикнюз

През 35-годишната история на фестивала жителите на побратименият на Пловдив град Екатеринбург са посрещнали повече от 350 състава от цял свят, но за първи път ще имат удоволствието на живо да се запознаят с българското хорово изкуство. През годините музикалният празник се превърна в едно от водещите музикални събития на младежкото любителско творчество в света. На границата между Европа и Азия си дават среща най-елитните детско-юношески формации на няколко континента и изборът на „Евмолпея” е голяма чест както за Пловдив, така и за България. В международното жури, участвало в селекцията и подбора на тазгодишните участници, са включени имена от ранга на Ким и Валерия Брейтбург, Илзе Лиепа, Елена Сапогова, Флавио Сала и др.

Пловдивските славеи вече стягат куфарите за 22-то си задгранично турне, но преди да кацнат в Екатеринбург, ще бъдат посрещнати в българското посолство в Москва, където вече ги очакват с нетърпение. Дано да пожънат и на изток от България нестихващите аплодисменти, които заслужиха по сцените на цяла Европа.