Плевнелиев към Тръмп: Не подобрявайте отношенията на САЩ с Русия

Под писмо с този призив се подписали и други 16 европейски политици

Вестник „Washington Post“ публикува писмо от 17 европейски политици, които се обърнали към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп с искане да не подобрява отношенията на САЩ с Русия. Сред тях е българският държавен глава Росен Плевнелиев, съобщи Нова Тв

Подписите си под писмото поставили бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга.

В списъка на подписалите се е и бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

В писмото те предупреждават Тръмп да не премахва антируските санкции и да не прави „голяма сделка“ с Москва за Украйна.

„Последиците от подобна сделка ще подкопаят доверието в Америка на съюзниците й в Европа и света“, твърдят авторите.

Те поставят под съмнение и възможността да има приятелски отношения с Москва. Според тях за величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.

„Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни. Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки”, заявяват политиците.

Дали обаче Доналд Тръмп ще обърне внимание на писмото, изпратено от европейските политици?

„Поддържането на добри отношения с Русия е нещо хубаво. Само глупави хора биха помислили, че е нещо лошо!“ Това написа по-рано в Twitter новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп. Едно от обещанията му е да следва именно тази цел.

„Докато съм президент, Русия ще ни уважава далеч повече, отколкото досега, и двете страни може би ще работят заедно, за да решат някои от големите проблеми на света“, обяви по-рано Тръмп.

Having a good relationship with Russia is a good thing, not a bad thing. Only „stupid“ people, or fools, would think that it is bad! We…..