Планетариумът в Днепропетровск разпродава метеорити за подпомагане на украинската армия

В Украйна кампанията за набиране на средства за украинската армия и доброволческите батальони излезе на „извънземно ниво“. Така, в планетариума в Днепропетровск бе открита разпродажба на метеорити, средствата от която ще бъдат използвани за финансиране на фонда на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна, бел. ред.), предаде LifeNews.

Космическите обекти, представени в експозицията, са от частната колекция на известния в Украйна уфолог Александър Ковальов, който твърди, че всички камъни имат извънземен произход и поради тази причина не е склонен за търгува с купувачите.

„Имам около 45 метеорита и всички те са с различен състав и място на откриване, но от някои видове са по няколко екземпляра. В разпродажбата съм изложил метеоритите, открити в Русия, Аржентина, Африка и Бразилия“, споделя колекционерът.

Получените средства от разпродажбата той смята да дари за нуждите на бойците от така наречената антитерористична операция, както и за лечение на ранени войници.

Впрочем, според данни на хакерската групировка „КиберБеркут“, украинските военни едва ли скоро ще имат нужда от допълнително финансиране и подпомагане. Оказва се, че ръководството на украинската армия разчита на увеличаване на материалното осигуряване през тази година до 60 млрд. гривни (около 2,8 млрд. долара).

Излиза, че само през 2016 г. украинската армия ще поиска увеличаване на финансирането повече от два пъти. При това именно сега – в разгара на икономическата криза, тоталния и дефолт и нарастването на зависимостта от международните кредитори.