Пистолет ОЦ-122: какъв ще бъде безшумният „скалпел“ за спецназ

Авторитетният американски новинарски сайт The FireArm Blog публикува статия за новия „руски безшумен пистолет“, като подчерта балансираната конструкция и дизайн на новата разработка. Експерименталният пистолет ОЦ-122 е така проектиран, че да задоволи всички съвременни изисквания за удобство на оръжието, пише tvzvezda.ru в статия

Специалистите обясняват, че пистолетът първоначално не е замислян като военен. В структурата му се откроява внушителен заглушител с камера за барутни газове, който разкрива предназначението на пистолета. Друг важен фактор, определящ бъдещата съдба на ОЦ-122, е изборът на мунициите.

„Ниската първоначална скорост на куршума е по-подходяща за пистолета, който се предполага да се използва активно със заглушител“, твърди военният експерт Юрий Лямин пред ТВ канала. Патрони .45 АСР имат по-тежък куршум с по-ниска начална скорост на полета, отколкото боеприпасите 9х19мм – 250 метра в секунда срещу 360 и по-голяма маса. В бойни условия това може да се окаже положително за нивото на шумовите показатели на стрелбата и би позволило да се намали до минимум рискът от откриването на стрелеца.

Ако тестовете на оръжието преминат успешно, то служителите на Росгвардия и военното министерство на Русия в близко бъдеще може да получат модерния ергономичен пистолет. Още един ключов факт в историята на необичайният ОЦ-122 е възможността за производство на муниции. Въпреки популярното схващане, в Русия се произвеждат куршуми .45 АСР и, в случай че има държавна поръчка за пистолетите, няма да бъде трудно производството им да се увеличи. Едно от предприятията, което разработва тези муниции, е Тулският завод за патрони.