Пет неща, които трябва да направите в Москва през есента

Автор: Николай Корольов.

Да опитате истинска медовина, да потанцувате на брега на реката, да си направите селфи с корона от есенни листа и да опитате и други начини за прекарване на времето в есенна Москва, предлага Руски Дневник.

Есента е едно от най-добрите годишни времена за пътешествие в Москва. Жегата е отминала, светът се украсява в ярки цветове, въздухът става по-свеж, което прави изучаването на града максимално комфортно и приятно.

1. Да се любувате на есенни багри

Снимка: РИА „Новости“

Московските паркове и имения са идеално място за хората, които търсят вдъхновение, искат да получат естетическо удоволствие, любувайки се на промяната в природата, и да уловят последната усмивка на лятото. За най-добро селфи побързайте да отидете в парка Горки, за епична фотосесия – в червено-бялото Царицино (дворцов и парков ансамбъл в южната част на Москва), а за вглъбено съзерцание – в Японската градина.

2. Да пийнете медовина и да опитате сезонните фермерски продукти 

Снимка: Lori/Legion-Media

Това си струва да направите на панаира на меда, който се организира през есента в парка на Коломенское (бивша царска резиденция в Подмосковието). Медовина или медовуха е старинна руска слабо алкохолна напитка, която се прави от мед и е обичана, защото е сладка и лека. Към нея могат да се добавят хвойна, джинджифил, канела, карамфил или дори люта чушка. Алкохолът в медовината е от 5 до 16%.

На панаира медовината се предлага за 350 рубли за литър. Употребата на алкохолни напитки на обществени места се наказва с глоба от 500 до 1500 рубли. Бъдете внимателни.

3. Да потанцувате на крайбрежната улица

Снимка: Lori/Legion-Media

Всяка вечер на крайбрежната улица в парка Горки се събират любители на танци: валс, танго и хастъл, към които можете да се присъедините и веднага да получите безплатен майсторски урок. Побързайте, защото със застудяването тези сбирки спират и ще трябва да чакате до следващата есен.

4. Отидете на пикник

Снимка: Lori/Legion-Media

Още един вариант за разходка е да отбележите смяната на сезоните с отлично барбекю или просто да си организирате пикник на открито. Набавете си червено вино, сирене и уютно одеяло, разположете се на някоя ливада в един от московските паркове и се препичайте на мекото есенно слънце.

5. Повозете се на речно трамвайче

Снимка: Lori/Legion-Media

Сезонът на речното плаване в Москва продължава до края на октомври. Качете се на речно трамвайче и поемете на пътешествие по Москва река. То тръгва от пристана до Новоспасския мост, след това корабчето поема към Киевската гара. По пътя ще можете да видите такива характерни московски забележителности като Кремъл, храма на Христос Спасител, шоколадената фабрика „Червеният октомври“ („Красный октябрь“), паметника на Петър Първи, Кримския мост, крайбрежната улица на парка Горки, Академията на науките, Московския държавен университет (МГУ), Новодевическия манастир.

Можете да си купите билет за цял ден (800 рубли за възрастен и 400 рубли за дете), да слизате на различните кейове, за да разгледате забележителностите, които са ви привлекли, а след това да продължите да плавате на следващия кораб. Билети можете да си купите на касите на кейовете в деня на пътуването.