Пет години затвор за бизнесмена, измамил Филип Киркоров

Ефективна присъда – пет години лишаване от свобода, е наказанието, което Варненският окръжен съд (ВОС) наложи на Пламен Маджуров, измамил Филип Киркоров, като съставил документ с невярно съдържание и получил без правно основание два апартамента на руската мегазвезда в комплекс „Порт Палас“ в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

Общата пазарна стойност на апартаментите, обект на измамата, е 1802579 лева.

Съдът оправда Маджуров в съучастие с втория подсъдим Даниел Иванов умишлено да е внесъл неверни обстоятелства в нотариалния акт за продажбата на жилищата.

Първата съдебна инстанция наложи още две наказания на Пламен Маджаров, като го лиши да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление на държавно или обществено имущество от право за срок от осем години.

За същия срок Маджуров няма да има право да упражнява професия или длъжност, свързана с управление на чуждо имущество.

Законът казва, че лишаването от права започва след изтърпяването на влязлата в сила присъда.

Вторият подсъдим по делото за измамата – Даниел Иванов, беше оправдан и по двете обвинения за извършени действия по измамата като помагач и съизвършител с Маджуров.

Общо 1333 лв. са разноските по делото, които осъденият ще заплати на държавата.

Съдът потвърди и мярката за неотклонение на Пламен Маджуров „парична гаранция“ в размер на 40 хил. лв. и отмени гаранцията в пари – 1000 лв. за оправдания Даниел Иванов.

Присъдата на ВОС подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд Варна в 15 дневен срок.