Петко Добрев: Прав ли е Путин за кирилицата и македонската земя?

Автор: Петко Добрев, Историк 

Прав ли е Путин за кирилицата и македонската земя?

На 24 май 2017 г. Владимир Путин разтърси българите с признанието, че „кирилицата е пристигнала в Русия от македонската земя“.

Последва светкавична реакция от страна на българи – на премиера, външния министър, на граждани, политици, видни личности. Гняв обхвана българското интернет пространство.

Реших по този въпрос да се изкажа и аз.

Мнението ми е на скромен историк, който следва принципа на „Негово Величество историческият извор“.

Смятам, че Путин е чел задълбочено исторически извори и не бърка в изказаното. Очевидно Путин чете не смятаната за официална българска историография, а исторически извори.

Но следва да се отбележи премълчаното от Путин.

Изглежда дойде времето да четем не само Путин, но да прочетем и Паисий, Зографската история, Солунската легенда, българските каменни надписи и т.н.

И ако прочетем българските извори за българската история, то ще разберем следното. Заселването на българи на Балканите започва в края на пети век и обхваща територията от Белград до Охрид. Затова и тази територия Василий Втори Българоубиец определя като темата България. Затова и Юстиниан Велики смята, че архиепископът на Първа Юстиниана, е глава на Българската църква още по негово време. А този, който не иска да признава мнението на Юстиниан Велики и Василий Българоубиец , може да чете детски приказки.

Паисий ни дава много ценни сведения за това, че в 678 г. Охрид е първият български престол. На невярващите в Паисий бих казал, че в писмените извори никъде няма сведение, че Плиска е била столица на България.

И именно в тази земя, Охридската, през 703 г. българският крал Тривелий покръстил българите. Затова и този наш владетел е обявен за светец. А тези, които си направят труда да прочетат и Зографската история, ще разберат, че Свети Тривелий е имал двама сина – Тервел и Мойсей. Българите, останали верни на това покръстване, по-късно са известни като богомили. А Борис, губейки войната с Византия, е приел и наложил със сила византийското християнство.

Свещеникът, който е покръстил през 703 г. българите, е Кирил Философ от Кападокия. Точно този Кирил Философ е дал на българите и 32 букви – познатата ни кирилица.

В позната ни незнайно защо като Солунска легенда, а в действителност „Слово от Кирил Философ как покръсти българите“ самият български покръстител Кирил Философ от Кападокия казва следното :

„Българите ме взеха с голяма радост и ме заведоха в град Равен на река Брегалница . Там им създадох 32 букви“.

Тя и за това тази азбука се нарича кирилица. С тази азбука са изписани и всички каменни старобългарски надписи. Кирилицата е сходна с коптската азбука. Приликата и с гръцката е много по-малка. И точно в старобългарските каменни надписи, които датират много преди Константин и Методий, можем да открием малкият юс и големият юс. А това са уникалните български писмени знаци.

Една от най-големите манипулации в българската историография е именно подмяната на кирилицата в старобългарските каменни надписи при тяхното отпечатване. Естествено те са подменени при отпечатването с гръцки букви, защото официалната историография е имала задача за това.

Ще приведа само един пример за тази огромна историческа манипулация, а който проявява интерес може да прочете много повече. Най-известният старобългарски надпис е този на Омуртаг, който се съхранява в църквата „Свети 40 мъченици“. Надписът е изпълнен с кирилица, но при отпечатването на текста от надписа както Йордан Иванов, така и Веселин Бешевлиев заменят кирилицата с гръцка писменост.

Азбуката на Църху и Страхота (това според Петър Богдан са българските имена на солунските братя), т.е. на Константин и Методий глаголицата няма нищо общо с кирилицата.

С други думи Путин е прав, защото кирилицата наистина се ражда в района на река Брегалница, където Кирил Философ покръства българите през 703 г. Днес наистина това е земя в Бившата югославска република Македония.

Но през 703 г , когато се е родила кирилицата, това е земя българска. А Путин не оспорва българския произход на кирилицата. Само уточнява, че това се е случило в територията на река Брегалница и е прав.

Източник: епицентър.бг