Песков: Случващото се в Украйна е “тържество на цинизъм“

Случващото се в Украйна и около нея е “тържество на безправие, цинизъм, колапс на международното право и двойните стандарти“. Такова мнение изрази в ефира на телевизия „Русия-1“ прес-секретарят на Русия Дмитрий Песков.

Той изрази съжаление, че западните партньори на Русия признаха легитимни онези, които днес наричат себе си ръководството на Украйна.

Песков подчерта, че всичко, което се случва в Украйна касае и онези, които живеят на Запад, както и тези, които живеят на изток в Украйна. „На част от този народ беше отказано правото на самоопределяне, правото на легитимни решения, правото на защита на собствено достойнство и сигурност“, каза Песков.

Също така, той отбеляза, че всичко което се случва в източна Украйна няма никакво отношение към Русия: „Това не са естествени процеси, а още повече не са процеси, които да са последствия от някакви действия на Русия. По-скоро е обратното, Русия е страната, към която се обърнаха за помощ. Както правилно каза Владимир Путин, Русия е държавата, която в никакъв случай не може да остави всичките тези процеси без внимание. Но генезисът на тези процеси е вътрешно украински. Русия не може да остава безучастна и няма да стои безучастно“, подчерта прес-секретарят на руския президент.

„Президентът на Русия Владимир Путин е в качеството си на гарант на руския мир. Русия няма да стои безучастно в случай на негативно развитие на събитията в Крим“, допълни в заключение Песков.