Песков: Руснаците подкрепят Путин в отстояването на националните интереси

Много руснаци в своите обръщения към „Пряката линия“ изразяват своята подкрепа към президента Владимир Путин и дори искат от него по-твърдо да отстоява националните интереси. Това заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков в ефира на телевизия „Россия 24“.

На 16 април в 12 ч. московско време руският президент Владимир Путин в продължение на няколко часа ще отговаря в пряк ефир на въпроси, чието приемане започна още на 9 април. Възможността да бъде зададен въпрос към президента остава буквално до последната минута преди ефира. Броят на обръщенията в специалния кол център вече е почти два милиона, съобщи прессекретарят на руския президент.

„Усеща се, това се вижда с невъоръжено око“, каза Песков, отговаряйки на въпрос дали се усеща увеличаване на обръщенията към „Пряка линия“, изразяващи одобрение на действията на президента.

„Руснаците като цяло са настроени, съдейки по обръщенията, да очакват от президента още по-твърдо, последователно и насочено отстояване на националните интереси, на курса. При това такива изисквания звучат достатъчно твърдо“, подчерта Песков.

Постъпват също така и въпроси, свързани с личния живот на Путин. „Не знам, ще видим какво ще изберат водещите, както и самият президент; какво ще питат в студиото, какво ще питат хората, намиращи се в различни точки“, отбеляза Песков, коментирайки възможността от появата на въпроси по тази тема.

Темата за Украйна е актуална и интересува руските граждани, съобщи още прессекретарят на президента.

„Спектърът от въпроси е много широк, но тази тема (за Украйна) е изключително актуална“, каза Песков като уточни, че такива въпроси се задават както от „украински граждани в Донбас, така и от руснаци“. Коментирайки най-злободневните теми прессекретарят на руския държавен глава заяви, че „от приближените до границата райони постъпват много въпроси, свързани с преселването на бежанците, много въпроси, свързани с опасенията, че в Украйна отново ще бъде нарушено примирието и ще бъдат възобновени боевете“.

„Хората много се страхуват от това и активно споделят съмненията си към мирните намерения на Киев по отношение на югоизточните региони, – отбеляза той. – Различните икономически въпроси също фигурират, както и въпросите за спазването на реда. Когато само на няколко километра се провеждат военни действия, хората се притесняват за своята сигурност“.

Отделно стои въпросът за признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. „Интересуват се (от съдбата на ДНР и ЛНР). Много буквално са искания за признаване на тези републики, много са исканията за подкрепа на тези републики“.

Що се отнася до Крим, според Песков, хората в региона се готвят за туристическия сезон и повечето обръщения от там са свързани именно с това. „За тях е много важно да знаят, какво (се случва) от гледна точка на транспортната достъпност, от гладна точка на ценовата достъпност“, поясни Песков, като допълни, че за хората са интересни и процесите на интеграция в руската икономика, строителство и инфраструктура.

Руските предприемачи са готови да продължат бизнеса, въпреки икономическата криза и очакват само малка подкрепа от държавата. Такъв извод според Песков може да се направи, анализирайки характера на въпросите, постъпващи към „Пряката линия с Владимир Путин“.