Песков: Русия няма вина за прекратяването на междусирийските преговори

Русия няма вина за прекратяването на междусирийските преговори, убеден е прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Едва ли може да се вини Руската федерация за това, че е именно върху нея лежи някаква ефимерна вина за прекратяването на преговорите“, заяви представителят на Кремъл.

Той припомни, че „Руската федерация оказва подкрепа на настъпателните действия на сирийската армия, бореща се срещу терористичните групировки“.

„Терористичните групировки не приемат и не трябва да приемат участие в тези преговори“, подчерта Песков. Той отбеляза, че „никой не оспорва въпроса за целесъобразността на продължаването на борбата с тези групировки“ .

Междусирийските преговори трябваше да започнат в Женева в началото на февруари, припомня ТАСС. Няколко дни по-късно обаче, те бяха пренесени за края на месеца. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура изрази надежда, че контактите между страните в сирийския конфликт ще се възобновят на 25 февруари. Някои от западните страни заявиха, че настъплението на сирийската армия с подкрепата на руските военни подкопава надеждите за постигане на мир.

По-рано Песков, коментирайки мнението на редица западни политици, които твърдят, че оказвайки военна помощ на силите на Башар Асад, Москва прави невъзможно мирното политическо разрешаване, заяви, че в Москва считат подобно мнение за невярно и не могат да се съгласят с него. „Русия подкрепя легитимното ръководство на Сирийската арабска република в борбата с тероризма, с терористичните групировки и едновременно с това оказва усилия по политическо-дипломатически път. Ние си даваме сметка, че този преговорен процес ще бъде сложен, но ние се надяваме, че така или иначе той ще продължи“, каза тогава Песков.