Песков: Русия и НАТО преживяват период на пълно недоверие

В Кремъл констатираха, че между РФ и НАТО се е създала ситуация на пълно недоверие, което трудно би могло да бъде преодоляно. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в навечерието на предстоящото заседание на Съвета Русия-НАТО, което ще се проведе на 20 април в Брюксел, предаде ТАСС.

„Отношенията между Русия и НАТО безусловно преживяват сякаш забравения, но завърнал се, повишен дефицит на взаимно доверие, и сигурно, увеличаване на взаимното недоверие“, подчерта Песков.

Представителят на Кремъл счита, че диалогът Русия-НАТО „няма да бъде лек, защото доверието се губи много бързо, но се възстановява доста по-бавно, и за това са необходими много по-големи усилия“.

Той припомни, че Русия винаги е била привърженик на диалога с НАТО. „В тази връзка можем само да изразим удовлетворение, че този диалог ще бъде продължен“, добави Песков.

В Кремъл отново са принудени да констатират, че увеличаването на военния потенциал на НАТО в близост до руските граници представлява заплаха за националната й сигурност.

„Ние наблюдаваме доста неприятелски действия от страна на алианса с оглед на увеличаването на военния потенциал в близост до нашите граници, и считаме, че действията на НАТО представляват заплаха за националните интереси и националната сигурност на Русия“, заяви Песков.

„Нещо повече, ние констатираме, че последните действия на алианса за пореден път потвърждават това, че той се оказа неспособен да се адаптира към съвременните условия и е запазил първоначалното си предназначение – да сдържа Руската федерация и да се намира в конфронтация с нея“, отбеляза представителят на Кремъл.

Заседанието на Съвета Русия-НАТО (СРН) на ниво посланици ще се проведе на 20 април в Брюксел. НАТО замрази на практика цялото си сътрудничество с Русия през април 2014 г. – след присъединяването на Крим към РФ. В същото време бе прието решение да се запази работата на СРН за подкрепа на „откритите канали за политически диалог“.

Заседанието на Съвета не означава, че страните ще се върнат към предишните си отношения, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. „Фактът, че свикваме Съвета, не означава, че се връщаме към „бизнеса както обикновено“. През 2014 г. ние прекратихме практическото си сътрудничество, но решихме да запазим шанса за политически диалог“, каза той.