Песков: Путин и Кери не са обсъждали темата за непосредственото сътрудничество между РФ и САЩ в Сирия

Разговорът между руския президент Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери е бил конструктивен и детайлен, но са останали необсъдени въпроси за сътрудничеството между двете страни в Сирия. Това заяви пред журналисти в петък говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Бе продължено общуването, което е достатъчно конструктивно, откровено и подробно“, каза представителят на Кремъл, като уточни, че срещата между Путин и Кери е приключила след полунощ.

При това Песков отбеляза, че след преговорите „продължават да остават много въпроси, свързани с реалното сътрудничество в хода на изпълнението на операцията в Сирия“.

Говорителят на руския президент заяви, че на срещата не е била обсъждана темата за непосредственото сътрудничество между руските и американските военни.

„Обсъдени са различните формати на сътрудничество, но темата за непосредствено такова, както и за взаимодействието между военните в сферата на борбата с тероризма в Сирия не е фигурирала“, каза представителят на Кремъл.

По думите му, обмен на информация в тази област „има, но както и преди, за съжаление, ние не се приближихме съществено към реално сътрудничество с цел повишаване на ефективността на усилията в борбата срещу тероризма в Сирия“.

„Що се отнася до съдбата на президента на Сирия Башар Асад, то тук добре известната позиция на Русия не е претърпяла промени“, каза още представителят на Кремъл.

Той добави, че РФ се обявява за продължаване на преговорите за регулиране на кризата в Сирия. По думите му, политическото регулиране на този въпрос е възможно само по пътя на продължаването на Женевския процес.