Песков: „Минск-2“ трябва да се изпълни „по-добре късно, отколкото никога“

В Кремъл са убедени, че разумна алтернатива на Минските споразумения за Украйна не съществува и е необходимо те да бъдат изпълнение „по-добре късно, отколкото никога“, предаде ТАСС.

„Ние продължаваме да считаме, че разумна алтернатива за разрешаването (на ситуацията в Украйна), освен Минските споразумения и реализирането на всички положения в тях, не съществува, – заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. – И в този план, разбира се, по-добре късно, отколкото никога, ние считаме, че всички положения трябва да бъдат реализирани“.

Песков отбеляза, че „въпросът за удължаването на Минския процес е достатъчно хипотетичен“. Коментирайки удължаването на срока за реализиране на договореностите, представителят на Кремъл констатира, че към днешна дата сроковете „в голяма степен не са спазени“. „За съжаление, Киев не изпълнява Минските споразумения. Ние продължаваме да считаме за абсурдни всякакви упреци по адрес на Москва за това, че тя едва ли не не изпълнява Минските споразумения. Защото Москва не се явява страна, която трябва да ги изпълнява“, подчерта Песков.

В Кремъл разчитат на това, че комплексът от мерки за реализирането на Минските споразумения ще бъде изпълнен до края на тази година, съобщи съветникът на президента на РФ Юрий Ушаков.

„Нашето виждане е, че трябва да се съсредоточим на първо място, върху тяхното реализиране в установените срокове – до края на текущата година. А след това, ако нещо не бъде реализирано по едни или други причини, очевидно лидерите ще се договорят за удължаване на сроковете“, каза представителят на Кремъл. „Но засега в практически план не става дума за това“, каза той.