Песков: Засега е рано да се говори за резултатите от операцията на ВС на Русия в Сирия

За оценките от хода на операцията на Въоръжените сили на Русия в Сирия засега е рано да се говори, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Засега е рано да се говори за това“, отвърна представителят на Кремъл на въпрос, удовлетворен ли е държавният глава от това как върви операцията.

Песков припомни също, че срокът на действие на руските войски в Сирия е установен „за времето на настъпателните операции на сирийските въоръжени сили“. „Тук е важно да се запомни, че това е операция за подкрепа на сирийските въоръжени сили в борбата срещу ИДИЛ и другите екстремистки групировки“, каза прессекретарят на руския президент.

Русия определя целите за ударите по терористите в Сирия в координация с Въоръжените сили на страната, подчерта Песков.

Той припомни, че Москва ще оказва подкрепа на сирийската армия в борбата срещу забранената терористична групировка „Ислямска държава“ и другите терористични и екстремистки групи.

„Определено има, – отговори Песков на въпрос, съществува ли списък с тези терористични организации. – Всъщност, тези организации са известни“.

„И, разбира се, целите се определят в координация с въоръжените сили на Сирия“, подчерта представителят на Кремъл.

Песков отбеляза, че механизмът на координиране на действията на различните страни в Сирия работи, макар че в медиите се появява изключително много изкривена информация за ситуацията около руската операция. „В момента трябва много, много внимателно са се отнасяте към всички съобщения: съществува изключително много невярна и изкривена информация“, каза представителят на Кремъл.

„Затова сега е необходимо да бъдат открити механизми за информационна координация, за която многократно е заявявал руският президент. Тези механизми работят. Не трябва да ставаме жертви на тази изкривена информация“, добави още Песков.

В частност, на молбата да коментира появилата се информация в медиите за молба от страна на Саудитска Арабия да бъдат прекратени въздушните удари на ВС на РФ в Сирия, Песков отбеляза, че не е открил достоверно потвърждение за наличието на подобно искане. „Аз също видях информацията в медиите и започнах да търся изявлението му, но не открих такова. Нито една медия не привежда цитати, затова засега няма да отговоря“, подчерта представителят на Кремъл.

По аналогичен начин той реагира и на информацията за това, че една или друга страна не подкрепя руската операция в Сирия.