Песков: без волята на Киев, форматите за посредничество няма да помогнат

За разрешаването на вътрешния украински конфликт, е необходима политическата воля за мирен диалог на Киев, но засега вместо това се случва възобновяване на военни действия. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки предложението за евентуално увеличаване на броя на участниците в преговорите за мирното уреждане на конфликта в Донбас, съобщава RT.

„Основният въпрос е не кой да бъден задействан, а готов ли е Киев към това урегулиране“, отбеляза Песков.

По думите му, засега „всякакви опити да бъде постигнат диалог за решение на тази вътрешна криза се сменят на възобновени военни действия“. Той припомни: „От самото начало ние станахме свидетели на абсолютно варварски обстрели на Донецк, на жилищни квартали, което доведе до многочислени жертви сред мирното население“.

„Никой освен Киев не може да урегулира конфликта. И докато няма твърда политическа воля от страна на киевските власти в решаването на този въпрос по мирен път, чрез диалог, каквито и посредници да се назначат – те сами няма да могат да урегулират този конфликт“, подчерта официалният представител на Кремъл.