Пентагонът: САЩ няма с какво да замени ракетните двигатели руско производство

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по поръчки и технологии Франк Кендъл призна, че засега няма с какво да бъде заменен ракетният двигател руско производство, който се използва за изстрелването на американски военни спътници, предаде РИА Новости.

По-рано американският министър на отбраната Чък Хейгъл издаде заповед на ръководството на Военно-въздушните сили на САЩ да преразгледа принципите за сътрудничество с Русия във военно-техническоата сфера и да намали зависимостта на страната от руските двигатели. В частност, САЩ използват двигателите руско производство РД-180 за ракетите Atlas.

Един от вариантите, който се обмисля от САЩ за разрешаване на проблема е производството на версия на двигателя на собствена територия или пълното преминаване към ракети Delta, за които е необходим друг двигател. Освен това, Пентагонът планира скорошна сертификация на нови компании, които да могат да изстрелват спътниците с други двигатели.

Пълният отказ от използването на руски двигатели би било в ущърб на САЩ. Американското военно ведомство в момента не разполага с достатъчно време и технологични ресурси за производството на двигатили на своя територия.

По-рано вице-премиерът на Русия Дмитрий Рогозин предложи на САЩ да изстрелват астронавтите си до МКС с алтернативен транспорт. „Като анализирах санкциите против нашата космическа индустрия, предлагам САЩ да транспортират астронавтите си до Международната космическа станция посредством батут“.