Пентагонът: РФ и КНР са предизвикателства, но можем да си сътрудничим с тях

САЩ призовава Русия и Китай към сътрудничество в сферата на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион и в други части на света, заяви прессекретарят на Пентагона Питър Кук, цитиран от РИА Новости.

„Призоваваме Русия и Китай да продължат да работят с нас по въпросите на сигурността в тази част на света, в Азиатско-тихоокенаския регион и отвъд пределите му“, заяви Кук по време на брифинг.

„САЩ гледат с уважение на това, че Русия и Китай продължават диалога. Това не е изненада за нас. Виждаме, че Русия и Китай имат възможност за сътрудничество със САЩ. Но в същото време, както отбеляза министърът (на отбраната Аштън Картър), особено по отношение на Русия, е необходимо да се отговаря по силен и балансиран начин на някои заплахи, които представлява Владимир Путин в Украйна и на други места“, каза говорителят на Пентагона.

По този начин той отговори на въпроса дали САЩ не се притесняват от укрепващото се сътрудничество между двете страни във военната сфера.

„Това са страни, които едновременно представляват възможност (за сътрудничество) и предизвикателство“, резюмира Кук.

В последно време шефът на Пентагона Аштън Картър направи няколко изказвания по отношение на Русия, в които разкритикува персонално руския президент Владимир Путин, като отбеляза, че САЩ са готови да си сътрудничат с Русия в сферата на сигурността.