Пентагонът определи Русия като заплаха за националната сигурност

Пентагонът определи Русия като заплаха за националната сигурност

Публикувано от:

Американските военни гледат на Русия като на заплаха за националната сигурност. В новата версия на Националната военна стратегия, подготвена от ведомството, Русия е поставена редом до страни като Иран, Северна Корея и терористичната групировка „Ислямска държава”.

В документа се посочва, че по-голямата част от държавите (начело със САЩ и техните партньори) поддържат действащите международни институции, избягват конфликти и насърчават правата на човека. Въпреки това, някои страни, според Пентагона , „се опитват да ревизират ключови елементи на световния ред и да действат по начин, който заплашва нашите национални интереси”.

Първи в списъка на “нарушителите” е, разбира се, Русия.
“Въпреки, че Русия дава своя принос за такива важни въпроси като борбата с тероризма и трафика на наркотици, тя многократно е доказала, че не зачита суверенитета на своите съседи и е склонна чрез сила да постига своите цели”, посочват от Вашингтон и обвиняват Москва в подкопаване на регионалната сигурност.
Втората страна, от която идва заплаха, според американците, е Иран, който е обвинен в “спонсориране на тероризма” и водене на опасна ядрена програма. Третото място е за Северна Корея, която разработва ядрени оръжия и може да ги доставя до американска територия.

Като заплаха за САЩ е признат и Китай, който предизвиква притеснения с действията си в Южнокитайско море.