Патриарх Кирил: Тероризмът и насилието са недопустими

Казвайки „не“ на тероризма и насилието, трябва да се каже „не“ и на стремежа към издевателство над религиозните чувства на вярващите. Това заяви в неделя Московският патриарх и на цяла Русия Кирил, предаде РИА Новости.

Това бе първата реакция на патриарха на последните събития във Франция. В неделя, в деня на света мъченица Татяна, предстоятелят на Руската православна църква отслужи Божествена литургия в храма „Христос Спасител“, след което се обърна към събралите се на богослужението. Патриарх Кирил призна, че в днешния свят „истината е преплетена с лъжата“ и „понякога много честни и порядъчни лозунги се използват за оправдаване на злото“.

Патриархът изрази скръбта си във връзка с гибелта на хората при трагичните събития във Франция, като добави, че е невъзможно „едновременно да не чувства болка от страданията и на други места, където умират много повече хора, които не са виновни за нищо“.

„И на първо място имам предвид Донбас, Донецк и Луганск – там, където днес се пролива кръвта на невинни хора“, отбеляза предстоятелят на РПЦ.

Връщайки се на дейността на западните медии, публикували оскърбителни карикатури, патриархът отбеляза, че на времето „и нашата страна премина през това изпитание, макар и това да бе дреболия в сравнение с това, които си позволяват да правят хората, така дълбоко оскърбили вярващите в цял свят“.

„Благодаря на Бога, че нашият народ не се е съблазнил от различни опасни идеи, свързани с това, че в името на свободата на човешкия избор да се извършва всякакво безобразие. Не – свободата свършва там, където започва човешкото безобразие, където започва пошлостта, разврата и нарушаването на нравствените норми на човека. И когато ние днес говорим за героизъм, ние говорим в това число, за способностите на хората да живеят с ума си, да черпят от източниците на нравственото чувство и да бъдат в състояние да пазят вярата, защитавайки ближните си от заплахите, включително и тези, свързани с тероризма“, каза още патриархът.