Патриарх Кирил: Съвременното човечество създава идоли много по-страшни от киевския Перун

Патриарх Кирил: Съвременното човечество създава идоли много по-страшни от киевския Перун

Публикувано от:

Хиляда години след кончината на княз Владимир човечеството отново е изправено пред идеологически избор. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил по време на богослужението в чест на деня на памет на княз Владимир в храма на „Христос Спасител“, съобщи „Россия 24“. Телевизията излъчи пряко предаване от богослужението.

„Съвременното човечество създава идоли много по-страшни от киевския Перун, и ние виждаме как светът е залят от престъпност и войни, и как почти нищо не струва в нашия просветен век човешкият живот“, каза патриархът, обръщайки се към събралите се в храма.

След Покръстването на Рус християнският идеал се превърнал в традиционен за руснаците. Патриарх Кирил припомни, че Рус е била наричана „свята“, защото „най-възвишената цел на битието, истински, неувяхващ идеал била светостта“. Днес мнозина се отказаха от този идеал, други плуват по течението и наивно възприемат всичко това, което „се излива върху тях в информационния поток, не различавайки добро и зло“.

„Едни предлагат да се разкрепостим по такъв начин, че да правим каквото си поискаме и да се покланяме на сетивните удоволствия, консуматорството и егоизма. Ако на пътя на постигането на тези цели възникват проблеми, те могат да бъдат решени от позицията на такава идеология с почти с всякакви средства и методи“, каза той.

„Ако ние не позволим на нашата история, на културата, възникнала от този идеал (Свята Рус) и поела го в себе си, да се обърне към тези същите идоли, то ние имаме надежда за бъдещето, за изграждането на мирен и справедлив живот“, добави патриарх Кирил.

Негово Светейшество произнесе молитва към светия княз Владимир с молба да вразуми съвременната младеж, да помогне да бъдат осъзнат подвигът на всички тези, които са създали Свята Рус.

Божествената литургия бе извършена пред ковчега с мощите на княз Владимир. След празника православната светиня ще продължи пътешествието си из градовете в Русия и Беларус.

След литургията и молебена патриархът освети и хоругвите в чест на кръстителя на Рус, които ще бъдат предадени в епархията на Руската православна църква. Духовенството начело с предстоятеля изпяха „Многая лета“ пред президента Владимир Путин, който днес празнува имен ден.

Мащабни църковно-държавни тържества по случай 1000-годишнината от кончината на светия равноапостолен княз Владимир се провеждат на 28 юли не само в Москва, Киев, Минск и Херсонес. Този празник е широко отбелязван в цялата канонична територия на Руската православна църква и в други поместни православни църкви. Представители на 15 от тях участват в празничните мероприятия в Москва.