Патриарх Кирил призова за коренна промяна на културната и информационната политика в страната

Информационната и културната политика в стараната трябва да бъде запълнена с примери на положителни герои, заяви руския Патриарх Кирил. Именно с тези думи, той започна речта си на Рождественските срещи в Съвета на Федерацията, съобщи РИА Новости.

„Ние нямаме съвременен положителен герой, а без него не може да съществува литературата. Преди в училищата се изучаваха положителните герои. Именно върху техните характери е  формирана психологията на нацията ни, нейния мироглед“, категоричен бе в словото си Негово Светейшество Патриарх Кирил. По думите му, днес в Русия се правят  много малко филми за благополучни семейства, за жертвената любов между съпрузите, а е вече крайно необходимо да се изградят положителни ценности „в огромния информационен поток, който залива съвременния човек“.

„Взимай от живота всичко“. Та ако се взима от живота всичко, то това означава, да се живее спрямо законите на плътта. Тогава за какво семейство говорим?“, заяви Патриарх Кирил. Главата на Руската Православна Църква призова и Съвета на Федерацията, за засилване на взаимодействие на религиозни организации.

„За съжаление, днес често ставаме свидетели на това, как представители на разрушителни идеологии от потребителския до псевдо религиозния екстремизъм, се опитват да оказват давление върху властите на републики, региони и области“,  изрази безпокойството си руския Патриарх.

По думите му, за да се предотврати разпространяването на фалшиви идеи, противоречащи на традиционните представи за морал, е необходимо да се разработят форми на „системно взаимодействие между представителите на Православната Църква, други религиозни общности, държави и общности на регионално ниво“.

Особено важно в такова сътрудничество, трябва да бъде  запазването на институцията на семейството и традиционните ценности, такива като – вярата, любовта, чувството за дълг, отговорността и солидарността. Патриарх Кирил заяви, че проблемите с алкохолизма, наркоманията, сирачеството, домашното насилие, демографската криза, съпружеската невярност, абортите, се коренят именно в семейното неблагополучие. Също така, той призова държавната администрация да спре опитите за промяна на руското законодателство, а в частност, признаване за брак неофициално съжителство  между мъж и жена. „В отговор на широката международна дискусия по този въпрос, ние решително заявяваме: брак –  това е съюз между един мъж и една жена, на базата на любов и разбирателство, и разбира се, за раждане на деца“, каза Патриарх Кирил под аплаузите на присъстващите..