Патриарх Кирил моли ООН, Съвета на Европа и ОССЕ да защитят православните в Украйна

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна с писмо до ООН, Съвета на Европа и ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) с факти за нарушени права на духовенството и вярващите от Украинската православна църква в условията на въоръжения конфликт в Югоизточна Украйна, съобщава РИА Новости.

„Предстоятелят на Руската православна църква призова лидерите на ООН, Съвета на Европа и ОССЕ да издигнат авторитетния си глас в защита на православните християни в Югоизточна Украйна“, – съобщи във вторник прес-службата на синодалния Отдел за външно-църковни връзки на РПЦ.

Както се отбелязва в съобщението, патриархът е осведомил високопоставените адресати за тревогата на Руската църква от „опитите на униатите и разколниците да нанесат вреда на каноничното православие в Украйна, използвайки тежката ситуация, породена от военните действия в югоизточната част на страната“.

В писмото си патриархът съобщава за трагичната гибел на свещенослужители на Украинската православна църква (УПЦ), станали жертви на въоръжения конфликт, а също така обръща внимание на ръководството на международните организации върху случаите на насилие над клирици, върху непрекъснатите опити за притеснения и заплахи на представителите на украинското православно духовенство.

В патриаршеското писмо се отбелязват и тежките материални щети, нанесени на храмовете и манастирите на УПЦ, които по време на въоръжения сблъсък са станали последно убежище за хиляди бежанци, намиращи зад църковната ограда всестранна помощ.

„В писмото на Светейшия патриарх се изразява надежда, че високопоставените международни организации няма да останат равнодушни към проблемите, с които се сблъсква Украинската православна църква – най-голямата религиозна организация в Украйна, която, без да е политически ангажирана сила, в тежките условия продължава да осъществява пастирска грижа за милионите вярващи“, – се казва в съобщението.