Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва

Публикувано от:

Главите на българската и руската православна църква – патриарсите Неофит и Кирил отслужиха света литургия в Москва. Там българската църковна делегация е на официалното посещение.

Няколко часа продължи Светата божествена литургия в един от най-големите православни манастири в Москва, носещ името на Света Матрона Московска. За първи път двама патриарси отслужват Света Божествена литургия в него. След нея двамата патриарси – Неофит и Кирил – отслужиха молебен за новоканонозирания светия от двете църкви – Свети Серафим Богучарски, архиепископ софийски.

В словото си руският патриарх Кирил отбеляза мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и двата ни народа. Той благодари на бившия премиер, към когото се обърна с обръщението “Ваше величество”, казвайки, че по време на управлението на баща му Свети Серафим е служил в България. Патриарх Неофит благодари за канонизацията на Свети Серафим, подчертавайки неговата роля в духовния живот на България. В момента главите на Българската православна църква и Руската православна църква провеждат среща на четири очи.