Парламентът на Крим прие Декларацията за независимост в Крим и Севастопол

Парламентът на Крим прие Декларацията за независимост на Крим и Севастопол. Този документ е необходим за провеждането на референдума и евентуалното присъединяване на Крим към РФ, съобщи ИТАР-ТАСС.

Приемането на документа е техническа процедура. За утвърждаването на Декларацията са гласували 78 от 81 депутата на Върховния Съвет на Автономната Република Крим.

„Ние,  депутатите от Върховния Съвет на Автономната Република Крим и Севастополския градски Съвет, изхождайки от положението в Устава на Организацията на Обединените Нации  и цял ред други международни документи, укрепващи правото на народите за самоопределяне, а също приемайки във внимание потвърждението от международния съд на ООН по отношение на Косово от 22 юли 2010 година, и предвид факта, че едностранното провъзгласяване на независимост на  част от държава, не нарушава каквито и да било норми от международен план, приемаме съвместно решение:

1. В случай че, резултатите от предстоящия на 16 март референдум отразят  пряк израз на единодушие на народите на Крим за присъединяването към РФ, ще бъде взето решение Крим и Севастопол да се присъединят към РФ, след референдума Крим ще бъде обявен за независима и суверенна държава с форма на републиканско управление.

2. Република Крим ще бъде демократична, светска и многонационална държава, която се задължава да поддържа мир, междунационално и межгдуконфесионално съгласия на своята територия.

3. Република Крим като независима и суверенна държава, в случай на съответстващи резултати от референдума, ще се обърне към Руска Федерация с предложение за приемане на Република Крим в състава на РФ в качество на нов субект на Руската Федерация, въз основа на договора между страните.