Париж и Москва смятат да се борят заедно срещу тероризма

Франция и Русия обявиха, че тяхна обща отговорност е мирното решаване на кризата в Сирия и борбата против тероризма.
Търсенето на политическо уреждане на сирийската криза трябва да върви паралелно с борбата срещу групировката „Ислямска държава“, каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан на пресконференцията след срещата си в Москва снощи с руския си колега Сергей Лавров, предадоха ТАСС и БТА.

Той добави, че Франция смята да се бори с тероризма съвместно с Русия.

„Върху нас лежи обща отговорност, тъй като ние сме постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и се сблъскваме с едни и същи проблеми“, посочи Льо Дриан.

Политическото решение на сирийската криза трябва да гарантира целостта на държавата и жизнеспособен преходен процес, добави той.

Дипломатът отбеляза, че за Франция е особено важно да продължи настъплението срещу сирийската „столица“ на джихадистите – Ракка, защото „именно оттам се даваха заповеди за организиране на терористични атаки на френска територия“.

И двамата външни министри подчертаха важността на „безкомпромисната борба с терористичните структури“ при решаването на сирийския проблем.

Според Льо Дриан, Русия и Франция имат общи допирни точки при анализа на сирийската криза и „смятат да действат заедно за развитието на общия политически процес на уреждането в рамките на резолюция 2243“ на Съвета за сигурност на ООН.

Лавров каза, че реализацията на инициативата за създаване на зони за деескалация в Сирия ще доведе до разграничаване между опозицията и терористите. Според него целта на усилията, предприемани съвместно от Русия, Турция и Иран, е пълното прекратяване на бойните действия между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, която се е разграничила от терористите. Той обаче добави, че „балансът тук е много крехък“.

„Но ако всички ние бъдем честни и се ръководим от целта за борба с тероризма, то имаме всички основания да не допуснем ситуацията да прерасне в хаос и непредсказуеми инциденти“, изтъкна Лавров.

Руският външен министър посочи още, че успешната борба с терора изисква „да бъдат неутрализирани нездравите тенденции вътре в исляма, които се проявяват включително и в Сирия“.

„Всички трябва да се обединят за борба с тероризма, включително и всички мюсюлмански страни“, подчерта той.

Френският дипломат номер едно отбеляза, че Франция „не се стреми нито към изолация на Русия от Европа, нито към нейното икономическо и финансово отслабване“.

„Ние трябва с взаимни усилия да действаме с оглед на интересите на нашата сигурност, и говорихме за това с Лавров. Смятаме да работим конкретно и прагматично над уреждането на проблемите, които удрят и по интересите на Русия, и по интересите на Франция“, подчерта той.

Посредници за Украйна

Льо Дриан каза, че Франция и Германия са готови да продължат в рамките на „нормандския формат“ своята посредническа роля, за да бъдат изпълнени в най-кратки срокове Минските споразумения за Украйна.

„Колкото повече чакаме и бездействаме, толкова повече намаляват контактните линии и толкова повече се отдалечаваме от перспективите за уреждане на украинската криза, а следователно се влошават и отношенията между ЕС и Русия“, констатира той.

Льо Дриан покани Лавров в Париж за продължаване на преговорите в същия „конструктивен дух“, пише Дир.бг