Паразити, агентура и върховна наглост

Много ми харесва тази симпатична мисъл, че ако човек не иска да се присмиват на религията му, винаги може да си избере не чак толкова смешна религия. Същото се отнася и за политическото достойнство. Ако един политик не иска да бъде палячо, който усмихва гражданите на републиката, най-добре е да проявява известно национално, както и лично достойнство.

Всички висши политически лица в държавата, президент, шефове на партии и други величия направиха опит да кажат две думи в медиите по случай националния празник на България. Благодарихме исторически на румънците, сърбите, черногорците и дори на финландците, тук таме споменахме и русите, ама гледахме много много да не ги назоваваме, някак ако може да ги прошепнем, или точно на тях да се закашляме, че да не се разбере съвсем за Русия ли говорим. Или за Румъния, която, за да пропусне руските войски през територията си срещу Османската империя, поставя известни условия на Царска Русия.

Да, Царска Русия има своите великоимперски интереси, от които, ние българите, печелим своето Освобождение, но губим територията на Северна Добруджа, където по онова време през 1878 г. живеят около 100 хиляди души от различни националности, включително татари, добруджански немци, гърци, турци, руси и други. Българите обаче са над 50 хиляди, а румънците са едва около 10 хиляди. Днес тази територия в границите на Румъния има близо 1 милион души население. Русия компенсира с нея Румъния, като й отнема Бесарабия, за да си осигури излаз на река Дунав, макар че Северна Добруджа е част от Българското землище, очертано със султанския ферман.

Обаче, имперски интереси, относно териториите в Османската империя, имат и другите велики сили по онова време. Нека не забравяме, че турската армия е специално въоръжена преди началото на руско-турската война с възможно най-модерно стрелково оръжие от Великобритания и САЩ, и с артилерийско оръжие от Германия. Докато съюзник на Русия е изпосталялото българско опълчение и други подобни балкански бедняшки миниатюри. Руснаците така погват турската армия, и нека не забравяме, много ви моля, че точно Великобритания изпраща в Мраморно море боен флот за да предотврати превземането на столицата на Османската империя.

Поради позорното си лакейство днес, нашите политици биха искали да благодарят на англосаксонските си господари, ако може и за Освобождението ни след руско-турската война. Но някакси не знаят как точно да го формулират, понеже историческите факти сочат тъкмо обратното. Но аз съм сигурна, че един ден паразитите на чуждите централи, агентурата за влияние и върховната им наглост ще им позволят да пренапишат историята. И без това са започнали да я пренаписват лекинко, засега плахо в поздравленията по случай националния ни празник, а по-нататък и в историческите книги. За да знае българската нация на кого е правилно да благодари относно своето Освобождение. Даже при днешната ситуация с Украйна, някои анализатори почти заявяват, че „лошите” руснаци не е трябвало да ни освобождават, най-добре е да сме си били в турската империя.

Нека не забравяме, скъпи слушатели на „Деконструкция”, че Великобритания, Италия и Франция се обявяват категорично срещу това България да има излаз на Бяло море. Великобритания е толкова категорична, че за да убеди Русия, започва да демонстрира подготовка за военни действия срещу нея. Австро-Унгария пък не желае в границите на България да влиза Македония, към която тя има апетити.

Така над Русия възниква опасността от нова война, този път с Великобритания и Австро-Унгария. Ситуацията е доста сложна и Русия се съгласява на отстъпки, въпреки че жертвите от войната срещу Османската империя са изключително за нейна сметка. И тя би искала да компенсира максимално своята победа. Както се прави във всички войни, те се водят за да се придобие нещо, територии, сфери на влияние, ресурси и пр., а не просто за да се умира.

Англичаните са толкова арогантни, че настояват България задължително да се раздели на две части, така се появява Източна Румелия. Но нашите политици днес ще им благодарят и за това решение, просто защото агентурната пропаганда е способна да изкривява не само истината на днешния ден, но и исторически факти. Начинът, по който българските политици днес омаловажат приноса на Русия в руско-турската война, довела до българското Освобождение, разбира се е позорен. Тя затова се нарича руско-турска, а не черногорско-турска или румънско-турска и пр. Тези позорни заобикалки подсказват първо, липса на лично достойнство да изговаряш истината, и второ, което е много неприятно, подсказват страх. Българските политици са страхливи. Те някак си не могат да разберат, че ако са смели и умни, ще ги уважават всички, дори и техните политически врагове. Ако обаче са непремерено сервилни, каквито са, ще ги презират всички, дори и техните политически приятели и господари.

 

Автор: Калина Андролова, политически анализатор в предаването „Деконструкция“ на БНР, публицист, бивш главен редактор на L’Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto