От Русия: „Газпром“ не обсъжда със София „Южен поток“

„Газпром“ не обсъжда с България възобновяването на „Южен поток“, а варианти за развитие на нейната газопреносна система, заяви зам-председател на концерна Александър Медведев на пресконференция.

С българските колеги обсъждаме варианти за развитието на газопреносната система на България, именно за това в момента става въпрос“, заяви той в отговор на журналистически въпрос относно плановете за възобновяването на проекта „Южен поток“, цитиран от ТАСС.

В рамките на Петербургския международен икономически форум Алексей Милер, председател на Управителния съвет на ПАО „Газпром“, и министърът на енергетика на Република България Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.

Алексей Милер е информирал Теменужка Петкова за изпълнението на проекта „Турски поток“ и е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова е информирала, от своя страна, за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

По време на срещата, особено внимание е било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Страните са обсъдили перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера. Бил е отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година.

Отбелязано е било и ползотворното сътрудничество между „Булгартрансгаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни, съобщават още от министерството на енергетиката.

На 5 юни в интервю пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че „Газпром“ проявява интерес към хъб „Балкан“, но без да влиза в никакви подробности. За срещата си в Санкт Петербург от събота, 3 юни, Петкова уточни, че от „Газпром“ са говорили предимно за целите си да увеличат продажбите си в Европа, а тя е разкривала възможностите за разширение на газопреносната ни мрежа. Именно по тази тема енергийният министър каза, че има споразумение да се обсъди въпроса за разширение на газопреносната ни мрежа в партньорство с „Газпром“.

Трябва да сме много внимателни, за да гарантираме мястото си на стратегическата газова карта на Европа, а не да бъдем заобиколени в един момент от всички проекти, добави Петкова.

Припомняме, че през миналата седмица Гърция подписа с „Газпром“ договор за доставка на газ – с DEPA и „Едисон“. Договорът е споразумение за сътрудничество за гарантиране на газовите доставки в Южна Европа.