Отритната от Европа, Грузия се обръща към Русия

Отритната от Европа, Грузия се обръща към Русия

Публикувано от:

Подобни процеси има и в други страни от бившия СССР

На фона на забавените процеси на евроинтеграция Грузия се обръща към Русия независимо от разприте в миналото, пише Майкъл Бърнбаум в статия във вестник “Вашингтон пост”.

“Едва ли някой е предполагал, че в тази прозападна страна, която преживя кратка война с Русия през 2008 г., Кремъл отново може да намери опорна точка. Но след като Западът препречи пътя на Грузия към членство в ЕС и НАТО след година конфликт в Украйна, проруските чувства в страната се увеличават”, се казва в статията.

Лидери на бившата съветска република предупреждават, че Русия може да вземе надмощие, ако Грузия бъде отрязана от западните клубове. Въздържайки се да не провокират повече Русия, западните политици спряха да говорят за по-нататъшно разширяване на НАТО и на ЕС на изток в близко бъдеще. В образувалия се вакуум се настанява Русия, която неотдавна откри представителства на държавните средства за масова информация, които публикуват материали на грузински език. Освен това Москва увеличава инвестициите в енергийния сектор и други ключови отрасли.

Подобни процеси се забелязват и в други бивши страни от източния блок, допълва “Вашингтон пост” и цитира грузинския президент Гиорги Маргвелашвили, че “Русия работи активно да разшири влиянието си не само в Грузия, но и в останалия свят”.

Авторът напомня, че на срещата на върха през май лидерите от ЕС се скараха по въпроса дали да предложат на Грузия, Украйна и Молдова перспектива за членство. Лидерите решиха да не го правят и също отложиха плановете за облекчаване на визовия режим за Грузия. Дипломати, запознати с обсъжданията, тогава обяснихапредпазливостта на ЕС с нежелание да се предизвикват ответни стъпки от Москва.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е поела ролята на европейски събеседник с Путин, отрече възможността от източно разширяване в скоро време. Същото направи и президентът Обама. “Нито Украйна, нито Грузия са на път да станат членове на НАТО. В момента няма планове за разширяване на алианса”, заяви Обама, припомня “Вашингтон пост”.
Източник: dnes.bg