Отнеха акредитацията на Андрей Фомочкин, който развя руския флаг в Рио

Международният параолимпийски комитет (МПК) отне акредитацията на члена на белоруската делегация, който развя флага на Русия по време на церемонията по откриването на Параолимпиадата в Рио, съобщи в четвъртък (8 септември) в страницата си в Twitter пресаташето на МПК Крейг Спенс, цитиран от Лента.ru.

Андрей Фомочкин е спортистът от Беларус, който развя руския флаг на откриването на Параолимпиадата в Рио де Жанейро в знак на солидарност с отстранените руски параолимпийци. От Министерството на спорта на Беларус заявиха, че постъпката не е била съгласувана с тях и е изблик на „емоционалност“.

Беларуските власти изразиха подкрепата си за решението на Андрей Фомочкин. Говорителят на президента заяви, че ръководството на страната споделя позицията на спортиста, а от външно министерство определиха постъпката му като „мъжествена“.

Действието на Фомочкин беше коментирано и от президента на страната Александър Лукашенко. „Искам да подчертая, че тази позиция е държавна и в това число позицията на президента на страната и нашия Параолимпийски комитет. Ние сме солидарни с руските параолимпийци“, заяви неговия прессекретар Наталия Ейсмонт.

По-рано председателят на МПК Филип Крайвън обяви, че комитетът е взел единодушно решение за отстраняването на руския отбор от Параоилмпиадата и за лишаване на Параолимпийския комитет на Русия (ПКР) от членство в организацията. На 15 август ПКР подаде апелация в Спортния арбитражен съд (CAS), който я охтвърли на 23 август. Отхвърлени бяха и персоналните жалби на руските спортисти пред МПК и различните съдебни инстанции.

 

Андрей Фомочкин е спортистът от Беларус, който развя руския флаг на откриването на Параолимпиадата в Рио де Жанейро в знак на солидарност с отстранените руски параолимпийци,

По информация на агенцията 53-годишният спортен функционер работи като треньор-преподавател в Специализираната детско-юношеска школа в Минск, заемал е редица ръководни постове в държавни и стопански организации, от 2008 до 2010 г. е бил помощник на министъра на спорта и туризма, а от 2010 до 2012 г. – ръководител на отдела, отговарящ за националните отбори на различните видове спорт към министерството на спорта и туризма, съобщава РИА „Новости“.

На церемонията по откриване на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро Фомочкин излезе на стадиона с руския флаг, с което си навлече гнева на Международния параолимпийски комитет, заплашващ го с наказание.

Беларуските власти изразиха подкрепата си за решението на Андрей Фомочкин. Говорителят на президента заяви, че ръководството на страната споделя позицията на спортиста, а от външно министерство определиха постъпката му като „мъжествена“.

„Нашият спортист постъпи сериозно, по другарски и мъжествено. Ако се наложи да отговаряме за това – ще понесем своята отговорност“, подчерта говорителят на беларуското МВнР Дмитрий Мирончик.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече Фомочкин „герой“.

„Позволявам си да кажа няколко думи, вече не като говорител на министерството на външните работи, а просто като човек. Днес имаме истински герой. Героите биват разни. Едни спасяват хора, други вършат много важни неща и получават награди за това. Но днешният герой е човекът, който издигна руския флаг в Рио в чест на русия параолимпийски отбор, проявявайки солидарност с хората, които подло, безчовечно и абсолютно неоснователно не бяха допуснати на олимпийските игри“, каза Захарова, цитирана от РИА „Новости“.

„За нас този човек е герой. Огромни благодарности на нашите беларуски приятели. Такива неща не се забравят. Това е истинска човешка постъпка“, заяви тя. И добави, че в „координатната система на нормалните хора няма граници за бедата – нито географски, нито политически и е чисто човешко качество да разбереш нещастието на другия“. „Постъпката на члена на беларуския отбор показва, че в Беларус са почувствали болката на руските параолимпийци като своя“, каза Захарова.