Откриха изложба на Павел Федотов в Третяковската галерия

За 200-годишнината от рождението на известния руски художник Павел Федотов е открита най-голямата за последните няколко десетилетия ретроспективна изложба в Тратяковската галерия в Москва.

По думите на директора на галерията Зелфира Трегулова, значимостта на Федотов в живописта може да бъде сравнена единствено със значението на Гогол в литературата. „Ако човек внимателно се вгледа в платната му, няма да открие единствено аналогия с Гогол, но ще почувства и духа на ХІХ век и дори на част от ХХ”, добавя още тя. Посетителите ще имат възможност да видят по-голямата част от платната му. Единствено известната му картина „Игроки” няма да участва в изложбата, защото тя е част от постоянната експозиция на Киевския музей на руското изкуство, но ще може да бъде видяна в оригинал във вид на 3D модел.

Настоящата изложба е свързана преди всичко с „московските корени” на Федотов. Могат да бъдат видени множество портрети на негови роднини и прекрасни акварели с пейзажи от Москва. Известно е, че никой от близките и приятелите му не е предполагал, че Федотов ще стане художник — дълги години преди да се посвети на изкуството, той се е занимавал с военно дело.

За трите платна на прословутата картина „Вдовушка” на Федотов е отделено друго централно място от Третяковската галерия. Поставени едно до друго картините показват по какъв начин през годините се е променял начинът на рисуване на художника. Изложбата включва общо 40 картини и 130 листа с графики, започвайки от ранното му творчество и завършвайки с последните му творби, които са правени на много късен етап от живота му, когато вече е имал психични отклонения./rg.ru

Вдовушка 1851

fedotov05

Игроки 1852

fedotov10

Павел Андреевич Федотов – (22 юни [4 юли] 1815, Москва — 14 [26] ноември 1852, Санкт Петербург) — руски живописец и график, академик по живопис, един от най-популярните представители на руския романтизъм, родоначалник на критичния реализъм в руската живопис.

Павел Федотов