Откриха златно яйце на Фаберже за $ 33 млн.

Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. бе открито в кухнята на търговец на метали за скрап, пише в. „Телеграф“.

Собственикът го купил преди десетилетие от пазар за антики за $ 13500. Изчислил, че може да спечели хилядарка, като стопи златото и продаде диамантите и сапфирите, декориращи 8,2-сантиметровото яйце. Но кандидат-купувачът преценил, че цената е твърде висока и се отказал.

Тогава американецът оставил бижуто да му краси кухнята. То си стояло там, докато една нощ през 2012 г. собственикът пише в търсачката „Гугъл“ „яйце“ и „Вашрон Константин“, което било изписано на часовника вътре в яйцето. Натъква се на статия в британския в. „Телеграф“, публикувана година по-рано със снимка на неговото яйце. И озаглавена: „Дали това яйце за $ 33 млн. не стои на вашата полица?“

Търговецът се свързва с експерта, споменат в статията – Кийрън Макарти от бижутерия „Ватрски“, и долита в Лондон със снимка на яйцето. „Веднага го познах, беше все едно Индиана Джоунс да открие изчезналия Кивот“, казва Маккарти и отива в САЩ.

„Живееше в скромен дом в средния Запад, в близост до магистрала и „Дънкин донътс“. Яйцето стоеше в един кухненски ъгъл до някакви бисквити“, спомня си той. Собственикът на бижуто бил толкова щастлив, че издялкал името на Макартни на стола, на който седял експертът, за да отбележи момента, в която животът му се променил.

„Вартски“ купува яйцето за колекционер на Фаберже. То било одраскано на няколко места, за да се проверява дали металът е злато. Първо „Вартски“ искали да махнат драскотините, но после решили, че те са част от историята на бижуто.

Яйцето е трето от общо 56 такива бижута, изработени от Карл Фаберже за руското императорско семейство. През 1887 г. цар Александър III го подарява за Великден на съпругата си Мария Фьодоровна. За последен път е показвано публично през 1902 г. Споменава се през 1922 г., когато болшевиките продават съкровища, за да имат пари за трактори.

Изследователи откриват, че през 1964 г. било продадено на търг за $ 1456 на жена купувач. Тя починала 2000 г. и имуществото продадено. Така яйцето попада на улична разпродажба на антики.