Откриване на бюст-паметника на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов

Вчера в Обеля, в градинката на булеварда, се състоя откриването на бюст-паметника на академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, велики руски учен и големия приятел на България. 

В слънчев ноемврийски ден се събраха хора от всички възрасти, за да гледат откриването на паметника. Председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов цитира думите на акад. Лихачов, в които се крие смисълът какво е да си русофил в България: „Обичам така силно България, защото обичам много силно Русия”, каза Н. Малинов.

2

 

Председател на НД „Русофили“ Николай Малинов

 

Присъстваха авторите на монумента арх. Венцеслав Ючколовски и скулпторът Станислав Корчев, председателят на Международната славянска община „Перун” ген. Емил Миланов, който беше водещ на мероприятието, съветникът по културата Кирил Рънза, директорът на института „Наследие” в Москва д-р на филолологическите науки Арсений Миронов, политик, издател и общественик Светлана Шаренкова. Бюст-паметникът на екад. Лихачов беше осветен от викария на патриарх Неофит Браницкият епископ Григорий.

3

Политик, издател и общественик Светлана Шаренкова

Честен и непоколебим в своите възгледи акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов казваше навреме, че «…Щастие постига онзи, който се стреми да направи другите щастливи и е способен поне временно да забрави за собствените си интереси…». Мисълта на Лихачов „Плътта на българската държава създаде – Аспарух, нейния дух – Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ стояха езикът, писмеността, литературата”, е издълбана на монумента.

4

Представители на НД Русофили

След откриването на паметника на акад. Лихачов в Руския културно-информационен център се състоя кръгла маса, която бе посветена на живота на великия руски учен, неговата дейност и творчеството.