Основателят на Stratfor: САЩ няма да допуснат сближаване между Русия и Германия

Укрепването на партньорските отношения между Русия и Германия може да даде тласък за засилване и на двете държави, обаче такова развитие на събитията представлява заплаха за интересите на САЩ, счита основателят на разузнавателната и аналитична компания Stratfor Джон Фрийдман в интервю за Deutsche Wirtschafts Nachrichten, предаде РИА Новости.

Германия е под огромен натиск и е много уязвима икономически, следователно й е необходимо активно сътрудничество с други страни. В същото време тя е доста ограничена в избора си на партньор: изгодното за нея във всички отношения сближаване с Русия ще предизвика огромно недоволство от страна на САЩ, счита Фрийдман.

Според анализатора, важна цел за Вашингтон, която той ще преследва и по-нататък, е да не допусне затопляне на отношенията между двете страни.

Според Фрийдман, „САЩ не са единствената страна, която се стреми да предотврати укрепването на сътрудничеството между Москва и Берлин”.

„В Европа има достатъчно държави, които са против този съюз, например сред яростните противници се нареждат Франция и Полша” – Париж заради конкуренцията, а Варшава поради традиционната безмерна русофобия.