Оръжия на бъдещето – Русия изпита боен робот, който се побира в раница

„Минирекс“ може да се качва по стълбища, да се движи през гористи и пресечени местности, да стреля с различни видове боеприпаси.

В Русия бяха проведени изпитания на боен робот, който може да се побере в раница, предаде РуВесна. Машината, която е наречена РС1А3 „Минирекс“, може да се използва при спасителни работи, както и при борба с терористи. Тя може да действа в многоетажни здания, в гористи и пресечени местности и да действа като авангард на щурмова група, при разминиране и поставяне на взривни устройства и пр.

Както се вижда от видеоматериала, роботът уверено може да изкачва стълбища, да снабден е с манипулационна ръка, може да повдига тежести, да наднича през прозорци, може да стреля с различни видове боеприпаси, работи при всякакви условия – в запрашена атмосфера, под сняг или дъжд.

Теглото на робота е 23 килограмма. Той е оборудван с лазерен скенер, с едно зареждане на батерията може да ходи 4 часа или да изкара 15 часа в режим на наблюдение.

Бойният модул на устройството има базов калибър 7.62×39 милиметра с дължина дулото 200 милиметра в щурмовия вариант и 400 милиметра — в универсалния. Роботът може да стреля със смъртоносни и несмъртоносни муниции, в полуавтоматичен и автоматичен режим.

Източник: Епицентър