Орбан за бежанците: Време е Западът да спре да разрушава чуждите страни

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е убеден, че засега пристигналите в ЕС емигранти не представляват опасност за европейската идентичност, но ситуацията може да се промени, ако този бежански поток не започне да бъде контролиран.Мигрантите в бъдеще може да представляват заплаха за европейската идентичност, заяви унгарският премиер в интервю за изданието Die Welt.

„Потокът от бежанци е голям бизнес. Службите за сигурност съобщават, как именно той функционира. Каналджиите организират истински лагери в Афганистан и Пакистан, където продават своите услуги. Цената зависи от това какъв вид транспорт иска да получи клиента: по въздух, вода или по суша. Затова сред имигрантите има толкова много хора от Пакистан и Афганистан… В Пакистан ситуацията не е толкова критична, хората просто искат да живеят по-добре”, коментира ситуацията Орбан.

Орбан смята, че засега бежанците не представляват опасност за европейската идентичност, но такава може да се появи, ако ситуацията продължи да се развива безконтролно. Още повече, в бъдеще може да започне състезание между културите в Европа и християните имат всичките шансове да изгубят надпреварата, смята унгарският политик. „В края на краищата те ще станат повече от нас. Това е обикновена математика”, смята унгарският премиер.

Причините за сегашната бежанска криза в Европа се крият във външната политика на западните държави, смята Орбан. „Би било по-умно да се престане да се разрушават другите държави. В Сирия по времето на „арабската пролет” европейците и американците фактически подкрепиха несъществуващата опозиция, а беше ясно, че те няма да могат да ръководят тази страна”, казва още унгарският премиер.