Опълченците стесняват кръга около Дебалцево

За изминалото денонощие хунтата е претърпяла огромни поражения в Донбас. Унищожени са самолет, хеликоптер и 7 танка на украинската армия, а загубите в личния състав са 163 убити. Това съобщи във вторник заместник-командирът на щаба на опълчението на ДНР Едуард Басурин.

„Загубите на украинските военни през изминалото денонощие включват самолет и хеликоптер“, каза Басурин.

Той добави, че „силите на ПВО на ДНР са свалили самолет. Той падна върху украинската страна. През изминалото денонощие ВСУ претърпяха загуби от 163-ма убити, 1 самолет и 7 танка. За 17 дни ВСУ загубиха 1659 души, 1 самолет и 1 хеликоптер. Загубите сред мирното население са 8 загинали и 22 ранени. Загубите на ДНР – 7 убити и 20 ранени“.

Опълчението на ДНР не се опитва да нахлуе в Дебалцево, но в този район те контролират 16 населени места, съобщи още Басурин.

„ДНР не се опитва да проникне в Дебалцево, за да избегне жертви сред мирното население“, каза той. При това според него, украинските военни готвят резервите си от Артьомовск.

„Силите на опълчението контролират 16 населени места в района на дебалцевския котел“, отбеляза Басурин.

На трасето Артьомовск-Дебалцево, съединяващо обграденото от силите на ДНР Дебалцево с останалите територии, контролирани от украинската армия, опълченците обстреляха колона с подкрепление за украинските военни, предаде кореспондент на РИА Новости от мястото на събитието.

Колоната от два камиона „Урал“ и два БТР-а е идвала от Артьомовск и около с. Мироновски е попаднала в засадата на опълченците. Те обстреляли военните с гранатомети и автомати, при което колоната била принудена да отстъпи. Според данни на опълчението, е бил убит един военен, има и ранени.

Опълченците се опитват да вземат това трасе под свой контрол и по този начин да завършат ограждането на „дебалцевския котел“, където се намират от 8 до 10 хил. украински военни.