Опълченците обкръжиха украинските военни в южната част на Луганска област

Сблъсъците между опълченците и украинските военни в Донецка област продължиха цяла нощ, съобщи РИА Новости, позовавайки се на данни от щаба на опълчението.

„Накратко, общата картина може да се опише така: противникът продължава да насочва войските си към Донецк, а ние се опитваме да му попречим. При това, нашите сили продължават да контролират Северск в покрайнините на Славянск, който ни е необходим, за да не позволим на противника да затегне пръстена около Лисичанск и Рубежни в Луганска област. На свой ред ние обкръжихме голяма групировка в южната част, в района на Саур-Могила“, разказа представителят на щаба. Украинската армия продължава обстрела на Северск и Карловка (западен Донецк).

Стълкновенията в близост до руския пропускателен пункт „Донецк“ в Ростовска област принудиха митничарите да се евакуират, съобщават от пресслужбата на Южно митническо управление.

Митничари от пункта „Новошахтинск“ също са напуснали постовете си заради възникнала в района на пропускателния пункт стрелба.

Според представителя на щаба на опълченците, сблъсъците продължават и в покрайнините на Славянск и Краматорск, откъдето неотдавна отстъпиха основните сили на ДНР. „На изхода на летището в Краматорск (където е съсредоточена голяма част от украинските военни) нашата група обстреля противника, в резултат на което бяха повредени 3 БТР-а и бяха убити 18 души. На изхода на Славянск ние атакувахме два танка и четирима военни бяха убити“, разказаха още от щаба на опълчението.

В същото време координаторът на движението „Информационно съпротивление“ Дмитрий Тимчук съобщи, че край с. Червоная Заря  е атакуван БТР-80 на украинската армия, в резултат на което са ранени петима украински военни.

Според Тимчук, опълченците са обстреляли пропускателния пункт „Должанский“ и петима украински военни са били ранени, а един е загинал след като колоната на спецоперацията е попаднала в засада. През нощта опълченците са обстреляли пет блокпоста в различни райони в Донецка и Луганска област, съобщи още Тимчук.