Опълченците: Няма да ви простим за Одеса!

Федералистите щурмуват сгради на властта и казарми в Донецк, Луганск, Горловка, Константиновка.

Проруски ктивисти на Донецката народна република с викове „Русия!”, са превзели с щурм сградата на Службата за сигурност на Украйна в Донецк, съобщава УНИАН. В Луганск щурмуват воинска част № 3035 и военно управление, а в Константиновка се води бой за телевизионната кула.

Атакуващите в Донецк, повечето от които в камуфлажни униформи, са въоръжени с бухалки, палки и метални лостове. Те скандират „Одеса е руски град” и „Няма да ви простим за Одеса!” и са превзели сградата за няколко минути.

Активисти на Донецката народна република са завзели сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в 300 -хилядния град Горловка, съобщава УНИАН. Няма информация за жертви, въпреки че е имало стрелба.

Въоръжени хора с руски знамена и маскировъчни униформи щурмуват с коктейли „Молотов” военно управление в района на автогарата в Луганск, съобщава Восточный вариант. Чуват се взривове и престрелка от автоматично оръжие.

Друга група въоръжени лица обстрелват казармите и хвърлят гранати в двора на воинска част № 3035 от вътрeшните войски на Украйна в Луганск, съобщава УНИАН, като се позовава на местния пресцентър на МВР.

В Константиновка се води бой до телевизионната кула. Сепаратистите използват гранотомети, съобщава Новости Донбасса.

6760589

Напомняме, че вечерта на 2 май, в резултат на сблъсъци с радикални националисти от „Десен сектор“ и проруски привърженици на федерализацията загинаха 46 души, ранени са повече от 170.

По време на уличните сблъсъци с националистите проруските активисти се оказаха затворени в сградата на Дома на профсъюзите и без оръжие. Радикалите запалиха сградата.

Хората са загинали в резултат на огъня, на задушаване, огнестрелни рани  или след скачане от прозорците на сградата.

Оцелелите, след излизането си от сградата, са били доубивани от националистите с възгласи: „Умрете, руснаци!“, „За Украйна!“.

Стана известно, че един от лидерите на Майдана Андрей Парубий се е намирал в града на 1 и 2 май. Според анонимен източник, всички действия на ултранацистите на 2 май, са били контролирани от него