ООН призова за незабавно прекратяване на бойните действия в Източна Украйна

Съветът за сигурност на ООН изрази тревога от опасната ескалация на ситуацията в Източна Украйна и призова страните в конфликта да прекратят незабавно бойните действия, съобщи ТАСС

Съветът осъди използването на оръжия, забранени в договореностите в Минск, с които е причинена смъртта и са ранени хора, включително мирни жители, се казва в изявление за печата, прието по инициатива на украинската делегация. Членовете на Съвета за сигурност призовават за незабавно връщане към режима на прекратяване на огъня, се казва в изявлението. В него се изразява пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и се изтъква важността на прилагането на минските договорености и на резолюция 2202 за мирно уреждане на конфликта.

Съветът за сигурност включва и Русия, и Украйна, която е ротационен член. И двете страни одобриха изявлението на Съвета, отбелязва Ройтерс. По-рано през деня Украйна и Русия си отправиха взаимни обвинени за ескалацията на боевете при контролирания от Киев промишлен град Авдеевка.
Украинските военни и бунтовниците се обвиняват едни други, че са предприели настъпление с тежка артилерия въпреки договореното примирие. По официални данни от неделя насам са убити осем и ранени 26 украински войници. Сраженията оставиха без ток и вода хиляди цивилни.