ООН приветства Русия за оказваната помощ на украинските бежанци

„Палатъчното градче в Ростовска област за бежанци от Украйна е организирано чудесно.“ Това заяви представителят на Управлението на върховния комисариат  на ООН в Русия по делата за бежанците Баиса Вак-Войя, предаде «Гласът на Русия».

Според Вак-Войя, за 22 години работа в ООН, той за първи път вижда как една държава е поела задълженията си, да осигури всичко необходимо за бежанците, включително интернет и безплатни чипове. Представителят на ООН подчерта, че всичко е направено самостоятелно без никаква намеса на каквито и да било международни организации.

Такива палаткови лагери за бежанци се организират в районите на руско-украинската граница в Ростовска област. По-рано излезе съобщение, че Русия е готова да поеме всички бежанци от Украйна. Подобни лагери се организират вече и в Подмосковието (до Москва). Напомняме, че на територията на Русия са преминали над 400 хиляди украински бежанци, една част от тях се настанили при роднини и приятели. Също така, много руски семейства предоставиха част от жилищата си на избягалите от войната хора от Украйна.

От юни поради влошаващата се ситуация в Югоизточната част на Украйна значително се увеличи потокът от бежанци към Русия, особено в граничната Ростовска област. Всеки ден в областта влизат до 10 хиляди украински граждани.Това заяви пред журналисти ръководителят на Федералната миграционна служба Константин Ромодановски.