ООН получи писмо от Чуркин

Русия насочи вниманието на Съвета за сигурност на ООН върху намерените край Донецк на 23 септември масови гробове. Във връзка със случая постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин представи писмо на световната организация, предаде RT.

„В безименни масови гробове са намерени полуразложени трупове в цивилни дрехи. Очевидно е, че тези хора са били зверски измъчвани, за което свидетелстват завързаните на гърбовете им ръце, следите от изстрели в главата и намерени до телата гилзи от пистолет Макаров, някои от телата са обезглавени“, се подчертава в писмото на руския дипломат.

Два дни преди намирането на тези гробове, дадената местност са напуснали военнослужещи от 25-та въздушна бригада на въоръжените сили на Украйна и бойци от батальона „Айдар“.

По последна информация телата на жертвите са около 400, от които 160, са на млади мъже и девойки. Наблюдателите от мисията на ООН потвърдиха ужасяващата находка и заявиха, че ще вземат участие в разследването на случая.

Напомняме, в понеделник наблюдателите са посетили поредния масов гроб, открит в Донецка област, където преди това се локализирали украински военни формирования. Това се посочва в дневния отчет на мисията на ОССЕ в Украйна. Те са категорични, че киевските власти ще понесат отговорност за избиването на собствения си народ.

„След видяното тук мога да направя само един извод, че на териториите, които заемат военните групировки на киевските власти се осъществяват масови екзекуции на пленени опълченци. Тоест, прилагат се забранени методи за водене на война. Също така, те извършват извънсъдебна саморазправа с мирно население – масови убийства. Виновните еднозначно трябва да бъдат намерени и да бъдат наказани“, заяви един от наблюдателите Ейнарс Граудинш (латвийски политолог и експерт).Съгласно международното право тези факти еднозначно се третират като военни престъпления. Подобни случаи са били фиксирани преди в Руанда, а също и в бивша Югославия. Експертът подчерта, че военните престъпления и геноцидът нямат срок на давност. На въпроса, дали разследването на случая в Донбас от международните организации ще бъде обективно, латвийският експерт отговори еднозначно: „Изхождайки от опита на Югославия, може да се каже, че разследването няма да бъде напълно обективно“. Въпреки това Граудинш е убеден, че САЩ няма да може да премълчава истината вечно.

„При заемане на принципиална позиция от страна на Русия в ООН, ще може да се постигне всестранно разследване на тези факти“, убеден е Ейнарс Граудинш.Очевидци потвърдиха и други ужасяващи случаи за изнасилвания на 12-годишни момичета от украински нацгвардейци.

По-рано Следственият Комитет на Русия образува наказателно дело за геноцид на рускоезично население в югоизточна Украйна. Официалният представител на СК на РФ Владимир Маркин съобщи, че в периода на наказателната операция в Донбас са загинали над 2,500 мирни граждани.