Оланд: Русия, САЩ, и Иран трябва да се обединят за разрешаването на кризата в Сирия

Френският президент Франсоа Оланд заяви необходимостта от съвместна работа между Русия, САЩ, страните от Персийския залив и Иран за политическото разрешаване на ситуацията в Сирия, предаде РИА Новости.

Пред журналисти след срещата на върха на ЕС Оланд съобщи, че преди общото заседание Франция, Великобритания и Германия са обсъдили редица въпроси, сред които и ситуацията в Сирия, и резултатите от срещата им са закрепени в общо изявление.

„Ние трябва да започнем политически процес и да направим така, че в него да бъдат събрани всички компоненти (на сирийската общност)“, заяви Оланд пред журналисти след срещата на върха на ЕС.

„Политическият процес трябва да се потвърди и три страни от Евросъюза ще действат в една насока. Ще бъдат несъмнено, контакти със страните, до които това се отнася в най-голяма степен, със страните от региона, от Персийския залив, Иран, никой не бива да бъде пренебрегван. Както и с всички държави, които могат да участват, имам предвид Русия и САЩ“, каза френският президент.

Той отново повтори нееднократно прозвучалата позиция за това, че Башар Асад не може да бъде бъдещето на Сирия. Френският президент също така отново обвини Русия в това, че нанася удари в райони, контролирани от опозицията.