Обявиха тридневен траур в Одеса – хронология на събитията (+18)

Дом на Самсонови-Голубеви (Пречистенка, 35)

3, 4 и 5 май в Одеса са обявени за Дни на траур. Вчера в града имаше масови безредици, в които, по последни данни, са загинали 37 души и са ранени близо 200.
В сблъсъците са участвали привърженици и противници на референдума. Страните се обвиняват взаимно, информацията за причините е противоречива. Сред загиналите възможно е да е имало 15 мирни граждани на Русия, съобщава украинската телевизия. МВнР на Русия призова украинските власти да разследват инцидента и официално да информират руската страна за евентуалното наличие на руснаци сред загиналите.

Предупреждаваме, че материалът съдържа жестоки снимки и кадри и не е подходящ за чувствителни хора и деца.

odessa3_14

Вечерта на 2 май, лидерът на федералистите Валери Кауров разказа, че тази акция е била добре планирана. В града са пристигнали над 5 хиляди представители на неонацистката групировка „Десен сектор“ повечето маскирани като ултраси, а целта е да се елиминират проруските федералисти на Куликово поле. Мъжът поясни, че пред сградата на Профсъюза имало две палатки, които наричали „православно градче“, едната палатка е служила за православен храм. Палатковия лагер е провеждал мирни протести. Първоначално, тълпата от неонацисти буквално помела палатките и хората в тях, без да гледат дали са жени, деца или старци. Замервали палатките с коктейли Молотов, в резултат на което ги подпалили. Привържениците на федерализацията се преместили в сградата, но бандеровците започнали да замерват и сградата с предварително подготвени коктейли Молотов, започнаха да обгазявт сградата и да хвърлят ръчни шокови гранати. Нашите хора нямаха нито оръжие, нито противогази. Когато сградата започна да гори, една след половин час пристигна пожарната и започна да гаси. Бандеровците им пречиха всячески и скандираха: „Руснаци, горете!“, така викаха. Запалиха се 1 и 2 етаж на сградата. Хората вътре се преместили на по-високите етажи. Около всяка пожарна стълба се струпвали по 100 – 200 човека, които препятствали на пожарникарите да си вършат работата. В резултат на безредиците според първоначални данни, са загинали над 40 души – 8 скочили през прозореца, а над 30 от задушаване и побой, стотици са ранени. Загинали са над 10 милиционера. Неонацистите от „Десен сектор“ карали умиращи (проруски) привърженици на федерализацията да застават на колене и да произнасят лозунгите на „Десен сектор“, след което ги пребивали до смърт с ритници и бухалки…
Odesa
Оцелял от зверството в Одеса: „Никога няма да забравя този ужас…“
Редакторът на „Антифашист“ успя да се свърже по телефона с един от оцелелите по чудо в страшния пожар, спретнат от убийците от хунтата в Украйна в сградата на Дома на профсъюзите. 49-годишният Юрий след няколко часа шок благодари на Бога, че е успял да се измъкне жив от този ад.
Според думите на Юрий, те, активистите от Куликово поле, в момента на конфликта не били повече от 250 човека. В общия брой влизали около 30 момчета-охрана, останалите били обикновени граждани на Одеса в средна възраст и старци, сред които много жени.
„След боевете на ул. Греческа и на Съборния площад фашистите започнаха настъпление към Куликово поле. Те бяха няколко хиляди. Силите ни не бяха равни, при това ние нямахме никакво оръжие! Бяхме принудени да отстъпим и решихме да се барикадираме в сградата на Дома на профсъюзите, която се намираше наблизо. Какво се случи по-късно и до момента не може да ми го побере ума“, – с треперещ глас разказва Юрий.
Според думите му, от „Десен сектор“ веднага започнали употреба на травматично и огнестрелно оръжие по тях. „Момчето, което се намираше редом до мене, бе улучено веднага. Нас ни натикаха вътре в сградата и отрязаха всички пътища назад. Аз се оказах в дясното крило на 3-ия етаж, бяхме 10 човека в някаква стая. От Десен сектор започнаха да хвърлят в сградата коктейли Молотов и да стрелят по прозорците. Първият етаж вече гореше, после огънят се покачи нагоре, димът беше по коридорите, не можехме да излезем по никакъв начин… Отваряхме и разбивахме стъклата, но това не можеше да ни спаси: димът от улицата ни вкарваше обратно в сградата. Някои започнаха да скачат от прозорците, долу ги доубиваха. Отдолу крещяха „Слава на Украйна“ и „Смърт на враговете“…Това беше ад! Дойдоха пожарникари, започнаха да гасят 1 етаж…“, – разказва очевидецът.
Юрий трудно помни какво се е случило после. „Около мен всички се задушаваха и молеха за помощ…“, – разказва мъжът. /worldtodaybg.com/
Одеса3
Някои от привържениците на Майдана дори фотографирали за спомен загиналите, коментирайки язвително действията си.

МВнР на Русия нарече тотална лъжа и цинизъм историята поднесена от властите в Киев, които обясниха, че „сепаратистите“ получили оръжие от Федералната служба за сигурност на Русия и от това оръжие убивали местните жители на Одеса“.
Напомняме, че по-рано и. д. на главата на администрацията на президента на Украйна заяви, че в Одеса е имало провокация от страна на ФСБ.

„Изявленията на Сергей Пашинский е поредната неадекватна глупост. Очевидно е не само за специалисти, но и за обикновени хора, че на протестите излизат обикновени жители на Одеса… Какво друго може да се очаква от онези, които са абсолютни последователи на нацистите, които по същия начин масово избиват мирни граждани на Украйна в хода на наказателните акции, както през Втората Световна война“, съобщи Департаментът на информацията и печата на МВнР на Русия.
По-рано руското МВнР нарече гибелта на хората в Одеса – проява на престъпна безотговорност на киевските власти.

Одеса2

оДЕСА

Одеса1

Одеса4