Оборудването за АЕЦ „Белене“ вече е на площадката

Оборудването за АЕЦ „Белене“ си е на мястото вече – на площадката на втората ядрена централа. Това стана ясно на заседанието на енергийната комисия, съобщи Канал3

Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“, депутатът от БСП Иван Генов попита Петкова къде е оборудването за АЕЦ „Белене“, което Русия трябваше да ни предостави, след като го платихме миналата година.

Една част вече е в България и се съхранява на площадката за втората АЕЦ при добри условия. Останалата част пристига след август, обясни министърката. Според нея по-важен бил отговорът на въпроса какво ще го правим, като дойде, така че да е най-добре за нашия интерес. Тя разчита на парламента да си сътрудничат, за да вземат най-доброто решение.

Намирисва ми на завера между ГЕРБ и шефа на КЕВР, възкликна пък депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на енергийната комисия, но не по повод реакторите и не по адрес на Петкова.

Гледам, че и той много ви хвали, добави той още по адрес на Иван Иванов. Аталай реагира срещу промени в закона за енергетиката, свързани с високоенергийните мощности, които трябваше днес да бъдат обсъдени без изобщо да са били внасяни в дневния ред на комисията. А по темата заговори и самият Иванов.

Шефът на комиисята Делян Добрев се съгласи със забележката на ДПС и отложи въпроса за идната седмица, за да бъде включена темата в програмата на комисията. Депутатите решиха подкомисия на енергийната да следи дейността на КЕВР. В нея ще влизат петима народни представители. Пред енергийната комисия пък министър Теменужка Петкова представи екипа си в министерството и призова за единство по темата за родната енергетика.