Обзор: Путин пак направи за смях Запада с учението “Запад-2017” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Обзор: Путин пак направи за смях Запада с учението “Запад-2017” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Публикувано от:

Руският лидер Владимир Путин създаде перфектната илюзия за западните държави и след това безмилостно им се подигра.

Ученията „Запад 2017“ се превърнаха в една от най-обсъжданите военни тренировки в света. Те сериозно уплашиха НАТО, САЩ и руските съседи, чиито разузнавания говореха за дислоциране на над 100 000 души на западните граници на Русия и Беларус, посочва в обзор vesti.bg по информации от BBC, ТАСС, Reuters

За силата на страха говори това, че в същото време Швеция проведе най-мащабните  За силата на страха говори това, че в същото време Швеция проведе най-мащабните военни учения за последните 23 години. А НАТО и САЩ извършиха „планирани“ тренировки в Полша и прибалтийските държави. Русия официално обяви, че в „Запад 2017“ ще участват 12 700 души, което е по-малко от ограничението, установено с Виенското споразумение от 2011 г. и не се изисква да бъдат поканени наблюдатели от чужбина.  

Все пак Москва покани такива. И спази заявения брой участващи в ученията военнослужещи. От руския генерален щаб дори проведоха телефонни разговори с командването на НАТО, за да внесат успокоение. В същото време няма как страховете на западните военни командвания да не са били подхранени.

Това вероятно е станало с класическата тактика на бързо преместване на военни части за пред американските сателити.

По подобен начин по времето на Хрушчов, в разгара на Карибската криза през 1962 г., СССР успява да убеди САЩ, че има много повече ракети с ядрени бойни глави от действителния брой.

В „Запад 2017“ Русия показа добре координирана армия, нова и не чак толкова нова техника и си направи реклама за сметка на Запада.

Страховете и предупрежденията за подготовка на едва ли не руска инвазия срещу НАТО, Украйна и западните съюзници заприличаха на параноя. Путин за пореден път излезе като безапелационен победител в информационната война, която води със Запада през последните години.

Последната подигравка на руснаците със западните военни беше фалшива новина за хеликоптер, убил много цивилни по време на ученията. Тя беше първоначално тиражирана от руски електронни сайтове, цитиращи анонимни източници, придружена с видео и в последствие официално опровергана.

Оказа се, че хеликоптерът всъщност е взривил празен военен камион на паркинг „по погрешка“. А видеото е взето от руско учение отпреди няколко години.

Все пак какво може да научи Западът от последната мащабна тренировка на армията на Русия? На фона на всички страхове, ученията предложиха добра картина за успешните реформи, осъществени от руските военни.

Игор Сютягин, старши научен сътрудник за Русия в Кралския институт за обединени услуги и изследвания за отбрана и сигурност в Лондон, описва това като опит да се създаде „изчистена, напълно подготвена, но с оптимален състав армия, въоръжена с модерно оборудване, поддържаща гъвкава логистика в тил“.

Въпреки победата на Русия в кратката грузинска война през 2008 г. конфликтът показа много недостатъци на руската военна сила. Но сега реформите изглежда са близо до завършване. Технологичната пропаст, възникнала между руската и западните армии след разпадането на СССР е почти преодоляна.

И то въпреки финансовите и технологични ограничения, наложени със санкциите на Запада след анексирането на Крим през 2014 г. Официално „Запад 2017“ бяха отбранителни маневри за защитата на Русия и Беларус срещу евентуална външна атака.

Това не попречи на няколко зрелищни демонстрации на огнева мощ и не на последно място изстрелването на квазибалистична ракета „Искандер-М“ от полигон в Югозападна Русия срещу цел в Казахстан.

Това е ново „прецизно оръжие“ на руската армия, с малък обхват, което трябва да поразява противникови ракетни установки и комуникационни възли.

Според Норвежката организация за изследвания в областта на отбраната, Русия е постигнала значителен напредък във въвеждането на този тип въоръжение, типично за армията на САЩ. За първи път новите руски „прецизни“ ракети, но с дълъг обхват, бяха използвани във войната в Сирия.

Докато в западните армии целта на тези оръжия е преди всичко да се ограничат цивилните жертви с по-точни удари, руснаците гледат на нещата по малко по-различен начин. За руската армия „прецизните“ бомби и ракети имат възпираща функция „преди ядрен удар“.

Друг успех на руснаците е напредъкът им в т. нар. електронна война. Той беше демонстриран и в конфликта в Украйна, където руската армия напълно парализира комуникациите на украинските въоръжени сили на бойното поле. Според норвежките анализатори в това отношение Русия в момента дори превъзхожда Запада, чиито въоръжени сили са силно зависими от електронното им оборудване.