Обама прекрати програмата за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници

Администрацията на американския президент Барак Обама прекрати програма на Пентагона за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници, публикува news.ibox.bg.

Това разкриха представители от администрацията на президента, които признават, че програмата, което е за 500 милиона долара, се е провалила при организирането на сили, способни да се справят с „Ислямска държава“ в Сирия, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

Днес се очаква официални представители на Пентагона да обявят прекратяването на програмата, докато военният министър Аштън Картър напуска Лондон след срещи с британския си колега.

„Не бях радостен с началните усилия“ в програмата, каза Картър по време на пресконференция с британския военен министър Майкъл Фелън. Картър добави, че са измислени редица различни подхода, които ще бъдат съобщени много скоро от президента Обама.

Високопоставен източник от военното министерство на САЩ каза, че няма повече да се набират сирийски бунтовници от така наречената умерена опозиция за обучение в Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Но в Турция ще бъде създаден по-малък тренировъчен център, където малка група от лидери на опозиционни групи ще бъдат обучавани как да провеждат маневри при въздушни удари и при други ситуации.