Обама не е разочарован от отношенията с Русия

Американският президент Барак Обама заяви в интервю за списание Economist, че не съжалява за „презареждането” на отношенията с Русия, предаде РИА Новости.

Според него той е имал добри отношения с Дмитрий Медведев като президент, а завръщането на Путин в Кремъл е донесло повече негативи за Русия в дългосрочен план.

„Не се чувствам излъган. Имахме много продуктивни отношения с президента Медведев. Ние направихме много от това, което трябваше да се направи“, каза Обама.

Според него, „Русия винаги е била нещо като Янус –  тя гледа на Изток и на Запад“.

Обама смята, че политиката на руския президент в краткосрочен план може да бъде популярна в страната и „ създаваща проблеми в чужбина“.

САЩ са убедени, че Русия хвърля регионално предизвикателство, но трябва да се работи, за да се избегне ескалация на регионално ниво. Във външната политика, според Обама, не бива да се допуска отново да се заговори за ядрено оръжие.

Обама и Путин последно говориха по телефона миналата седмица. Според Кремъл, двамата лидери признават, че санкциите не отговарят на интересите на Русия и Съединените щати.