Обама изгря като гей икона

Американският президент Барак Обама стана първият действащ държавен глава, който се появи върху корица на списание за гейове. Черно-белият кадър на стопанина на Белия дом цъфна в калифорнийския седмичник „Аут“, пише „Стандарт“.

Обама гледа право в обектива на камерата, а местни медии сравниха усмивката му с тази на Мона Лиза. Надписът гласи: „Нашият президент. Съюзник. Герой. Икона“.Броят е посветен на 100-те най-влиятелни представители на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални).

В статията изданието отбелязва приноса на 44-ия президент на САЩ в защитата на правата на хомосексуалните. А в интервюто си в броя Обама споделя, че не е бил изненадан от решението на Върховния съд от 26 юни, че сключването на еднополови бракове не противоречи на конституцията. Историческото решение бе постигнато след дълги години на разпалени дебати по въпроса, отбелязва АФП.

Според президента отношението на хората към обществото на ЛГБТ е започнало да се променя още преди съдът на практика да даде зелена светлина за еднополови бракосъчетания. Колективът на „Out“ особено сe възхищава от тази реакция на Обама. „Президентът е нашият съюзник на годината“, написаха в Туитър от изданието. В интервюто, публикувано на сайта на „Аут“, Обама казва, че е станал президент, за да изпълни обещанието, че всички са създадени равни и никой не може да бъде отчужден от американската мечта само заради това, че е такъв, какъвто е. „Бях черно момче със смешно име и нерядко разбирах какво означава да си особен“, обяснява Обама защо подкрепя тези общностите.

Обама споделя, че напълно приема мнението на двете си дъщери Малия и Саша, според които дискриминацията е безсмислена. „Те смятат, че не е редно да се отнасяш по различен начин, ако разбереш, че твой приятел е гей или родителите му са от един и същи пол“, казва още американският президент.

В публикацията се припомня, че в началото на президентството си Обама не е заемал ясна позиция по проблемите на хомосексуалистите. На моменти дори е изглеждал притеснен да засяга темата, но в крайна сметка становището му е еволюирало и това заслужава уважение. Миналата година Барак Обама подписа забрана да се дискриминират на работните места в държавните учреждения хората с нестандартна сексуална ориентация.