„Няма Путин – няма Русия!”

Докато „има Путин – има Русия, няма Путин – няма Русия”. Тази ключова теза, отразяваща с най-голяма точност състоянието на Русия, представи първият заместник ръководител на администрацията на руския президент Вячеслав Володин по време на закрито заседание на дискусионния клуб „Валдай”, който се превежда тези дни в Сочи.

Срещата започна с въпрос относно това, какви вътрешнополитически последствия могат да предизвикат западните санкции за Русия. Володин отвърна, че тези, които са разчитали, че санкциите ще разделят и деморализират страната, дълбоко са сгрешили.

„Западните политици не разбират същността на Русия, нейните принципи и основи, за разлика от руските граждани, които днес възприемат атаките срещу президента, като атаки срещу своята страна и лично срещу самите тях”, заяви Володин.

Според него западните санкции са изиграли положителна роля за Русия, като са сплотили обществото около лидера на страната. Като доказателство за това той даде пример: последното мащабно проучване на общественото мнение показва 84 % подкрепа на политиката на президента, като над  65 % от анкетираните не си представят друг кандидат за президентските избори.

Освен Володин, в дискусионния клуб „Валдай” тези дни ще участват ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов, външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Във форума ще приемат участие 109 експерта, 65 от тях представители на 25 държави.