„Нюзуик“: Новият Източен блок – Китай, Русия и Индия обединяват сили

Новият Източен блок – Китай, Русия и Индия обединяват сили, гласи заглавието на статия в сп. „Нюзуик“ за срещата на върха на Шанхайската организация за сигурност /ШОС/.

Изданието отбелязва, че тази практически неизвестна за Запада международна организация скоро ще включва членове, представляващи половината население на света.

„Ако надеждите на водещите й поддръжници – особено Русия – бъдат, реализирани, 15-тата среща на върха на ШОС в руския град Уфа, ще ознаменува момента, в който тази слабо известна в миналото организация ще започне да изисква много по-голямо внимание от Запада“, коментира „Нюзуик“.

В материала на автора Анди Дейвис се отбелязва, че ШОС възнамерява да покани за пълноправни членове Индия и Пакистан, които да заемат място редом до Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан.

Посочва се също, че идеята зад тези покани е да се разшири влиянието на ШОС в Южна Азия. „Това подсилва претенциите й, че е противовес на доминираните от Запада международни институции, които господстват от края на Втората световна война. Но ако предстоящото разширяване на ШОС е сигнал за сериозна стъпка към многополюсен световен ред, то това е пътуване, което обещава да бъде дълго и трудно, с достатъчно възможности някои от пътниците да тръгнат по свои различни пътища“, пише в материала на „Нюзуик“. В статията се цитират и мненията на редица наблюдатели.

Според един от тях, преподавателят по политология в Колумбийския университет Александър Кули, която и интерпретация на евентуалните събития в Уфа да се наложи, тази организация и другите като нея ще продължат да приковават вниманието на западните наблюдатели поради постоянното им подозрение, че световният ред бавно се променя.

„Усеща се както в академичните, така и във външни среди, че има любопитство – как би изглеждала могъща, незападна организация?“, каза Кули. „По какво ще се различава. Колко ефективна ще бъде тя“, отбелязва американският политолог.

http://dariknews.bg/